NYHEDER

ERIK BJØRNBAK

5. maj 2023

5. maj er mærkedag for Danmarks Befrielse.

 

Tidligere afdelingsdirektør i Sparekassen for Randers By og Omegn (senere Sparekassen Kronjylland) Erik Bjørnbak døde i 1994.


Hans hustru og to børn donerede i forbindelse med Sparebøssemuseets indvielse 3. maj 1995 en sparekasse-budtaske fra ca. år 1850 til museet. Erik Bjørnbak havde i sine unge år i Sparekassen gemt tasken, da han syntes, at det var et særligt klenodie.


Erik Bjørnbak blev elev i Sparekassen for Randers By og Omegn i 1933, og udover at være en vellidt medarbejder og kollega, var han sammen med andre unge sparekassemedarbejdere også meget aktiv i modstandsbevægelsen under anden verdenskrig.


Læs mere om Erik Bjørnbak her

FØDSELSDAG

3. maj 2023

Onsdag, 3. maj 2023 var det 28 år siden, at Sparebøssemuseet officielt blev indviet.

 

Men faktisk havde der fra slutningen af 1980’erne og frem til 1995 været en mindre udstilling af sparebøsser i kælderen under Sparekassen Kronjyllands afdeling i Middelgade i Randers. 


Læs historien om museet her

 

Du kan også høre museumsleder Inge Nielsens fortælling her

BESØG AF SENIORKLUBBEN HK ØSTJYLLAND

9. marts 2023

9. marts havde vi besøg af Seniorklubben HK Østjylland, som havde henlagt en del af deres dagsarrangement til Sparebøssemuseet.


Inge gav en kort introduktion om museets historie og derefter begav de ca. 30 fremmødte sig rundt på egen hånd i museet.


Mange kunne genkende sparebøssen fra deres ungdom.

GLÆDELIG JUL OG GODT NYTÅR

23. december 2022

2022 er ved at gå på hæld og det har været et godt år for Sparebøssemuseet.

 

Igen i år har vi haft rigtig mange besøgende og vi mærker tydeligt den stigende interesse for museet, der er Danmarks eneste af sin slags.

 

Ja, faktiske er vi et af de få museer i verden, hvor udstillingen er baseret på sparebøsser.

 

Udbredelsen af kendskabet sker primært gennem Facebook, Instagram og LinkedIn, men også gennem vores hjemmeside, der har fået en ansigtsløftning i 2022.

 

Vi får mange mails fra hele verden fra interesserede med spørgsmål om sparebøsser. Det glæder os meget, at der stadig findes sparebøsser i private hjem, selv om andre betalingsmidler som kreditkort og MobilePay efterhånden vinder mere og mere frem.

 

Besøgende i museet nævner ofte oplevelsen i deres blog og det er vi glade for. Oplevelserne kan læses her på hjemmesiden

 

Har du også besøgt museet og ønsker at fortælle om din oplevelse, så gør det enten på vores Facebookside (adgang via PC) eller på Tripadvisor. Din oplevelse hjælper andre og hjælper os til at blive endnu bedre.

 

Vi får henvendelser fra mange medier, som gennem interviews og artikler ønsker at vide mere og viderebringe viden om vores finurlige museum. Radio Nova og Politikken har vist interesse i 2022; artiklen i Politikken kommer dog først i begyndelsen af 2023.

 

Vi har samlet alle interviews og artikler gennem årene og de kan høres og læses her på hjemmesiden.

 

Vi havde i 2022 besøg af to forfattere fra Horsens, som var ved at skrive en bog om banker og sparekasser i Horsens og som ønskede at have et afsnit med om lokale sparebøsser. Bogens titel skulle efter sigende være ‘Bank for alle pengene’ og udkommer på et senere tidspunkt.

 

Den Gamle By i Aarhus lagde også vejen forbi museet for at hente inspiration til en ny tema-udstilling, som kan ses i Den Gamle By på et tidspunkt i 2023.

 

Museet har i 2022 været nævnt i Anders And bladet, som i et af deres ugeblade besøgte særligt udvalgte seværdigheder i Østjylland. Museet var nævnt sammen med blandt andet Randers Regnskov.

 

I øjeblikket udstiller vi en mindre samling af museets sparebøsser i kulturhus Sløjfen i Hadsten arrangeret af Hadsten Bibliotek og her har været mange besøgende. Udstillingen kan ses frem til og med 29. december 2022.

 

Vores egen juleudstilling af antikke nissesparebøsser fra omkring år 1890 kan opleves i museet i hele december.

 

Museets julekalender i december på Facebook har været populær og har haft mange besøgende; det er nu tredje år i træk, at vi i december har præsenteret 24 af museets sparebøsser.

 

Der er sket rigtig meget i 2022 og vi er meget taknemmelig for den interesse, der vises museet.

 

Inge og Jan vil hermed sige tak for interessen for museet og ønske alle en rigtig glædelig jul samt et godt nytår.

UDSTILLING PÅ HADSTEN BIBLIOTEK

30. november 2022

Sparebøssemuseet har indgået en aftale med Hadsten Bibliotek om at udstille en del af samlingen på biblioteket i hele december


Udstillingen kan opleves frem til og med 28. december 2022


Adressen

Hadsten Kulturhus Sløjfen
Evald Tangs Allé 45, 8370 Hadsten


Se bibliotekets hjemmesideJULEUDSTILLING I MUSEET

7. november 2022

Sparebøssemuseet har en unik samling af antikke nisse-sparebøsser.


De er alle fremstillet af primært bornholmske keramikere, men der er også sparebøsser fremstillet af københavnske keramikere.


De ældste er fra omkring 1890 og kendetegnende for dem er, at malingen er mat. Senere begyndte man at male sparebøsserne med blank maling.


Når sparebøsser er så gamle og man ved, at de har stået i private hjem, er det helt fantastisk, at de stadig er så velbevarede. Dengang var der jo ikke en tilhørende nøgle eller mekanisme til at åbne dem og derfor skulle de slås i stykker, for at få pengene ud.


Vi må formode, at nogle ikke har kunnet nænne at slå dem i stykker og i stedet kun have haft dem stående til pynt.


Hvert år i hele december samler vi alle museets nisse-sparebøsser i et enkelt skab i museet og her kan man altså opleve dem alle på én gang. Det er et flot syn og det hele emmer af historie.


Kom ind til os i december, vi har åbent alle hverdage fra
kl. 10.00 til kl. 16.00.


Du kan også følge vores julekalender på Facebook - se nedenfor


ÅRETS JULEKALENDER

7. november 2022

Igen i år kan du følge med i vores julekalender på Facebook


Her præsenterer vi 24 sparebøsser fra vores store samling


Det sker hver dag i perioden 1. til 24. december og i år vil vi fokusere ekstra meget på de gamle antikke sparebøsser fra vores store samling


Følg museet på  Facebook 


ANDERS AND PÅ BESØG I MUSEET

12. oktober 2022

I det nyeste nummer af Anders And og Co. er Anders og Onkel Joakim på en hæsblæsende skattejagt, hvor de besøger flere østjyske attraktioner heriblandt Sparebøssemuseet

 

Vi siger tak til Anders And for besøget 😊


TV2 Østjylland havde 12. oktober 2022 et indslag om
Anders Ands besøg i blandt andet Randers

- se indslaget her


NYE ÅBNINGSTIDER

1. oktober 2022

Fra og med 1. oktober 2022 ændrer vi museets åbningstider.


Om torsdagen har vi ikke længere åbent til kl. 17.30, men kun til kl. 16.00.


De øvrige dage fortsætter uændret og det betyder, at vi nu har åbent alle hverdage mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og

fredag fra kl.10.00 til kl. 16.00.


Se vores åbningstider her


KANAL ØSTJYLLAND BESØGTE MUSEET

24. november 2021

Kevin Malfet fra Kanal Østjylland besøgte Sparebøssemuseet for at lave et interview med Inge Nielsen.


Det blev der nogle spændende indslag ud af og de kan ses her

TV AARHUS PÅ BESØG I MUSEET

29. september 2021

Palle Hansen fra TV Aarhus besøgte Sparebøssemuseet for at lave et interview med Inge Nielsen til deres lokale TV-kanal.


Det blev der et spændende to et halvt minuts indslag ud af og det kan ses på TV Aarhus' hjemmeside.


Du kan dog også finde indslaget her på hjemmesiden ved at klikke her

ARTIKEL I RANDERS ONSDAG

13. april 2021

Ugeavisen Randers Onsdag har været på besøg i Sparebøssemuseet for at få et indblik i sparebøssens forunderlige verden.


Vores daglige leder Inge Nielsen gav journalist Frank Pedersen den fulde historie om Sparebøssemuseet.


Læs hele artiklen ved at klikke
her
MUSEET RENOVERET

6. september 2020

Sparebøssemuseet blev indviet 3. maj 1995 og kunne 3. maj i år således holde 25 års jubilæum.


På grund af situationen omkring Corona blev mærkedagen ikke fejret, som den måske burde.


Til gengæld har vi brugt sommeren på at renovere museet fuldstændig og det er der kommet et godt resultat ud af, synes vi selv.


Vi har fået nye og flere montre samt ny beslysning i montrene og i loftet.

DONATION FRA USA

20. marts 2020

Museet modtager ofte mails fra venlige mennesker, der ønsker at donere sparebøsser til os. Vi har ca. 3.500 sparebøsser i vores udstilling, så sandsynligheden for at blive tilbudt en, som vi ikke har i forvejen, er ikke særlig stor.


Desuden har vi ikke plads til mange flere sparebøsser i vores udstilling og heller ikke på vores lager. Derfor siger vi ofte pænt nej tak, hvis vi bliver tilbudt store samlinger.


Men det sker dog, at vi bliver tilbudt et lille antal sparebøsser.

Som for eksempel da vi i februar modtog en mail fra USA med nedenstående besked, som dels var på engelsk og dels oversat til dansk; her er den danske version:


Kære Money Box Museum,
Jeg har for nylig opdaget jeres museum og vil gerne tilbyde fire genstande til jeres samling.

1) Piggy Bank - omkring 1960'erne - keramik - fremstillet i Japan. Tilhørte mine forældre, der brugte sparebøssen til at opbevare deres spareskillinger i. Der er et hul i bunden (med original korkprop), så det var aldrig nødvendigt at slå sparebøssen i stykker

2) Piggy Bank - omkring 1978 - kobber - fremstillet i min fødeby Taunton, Massachusetts, USA - blev givet til mig som barn. De fleste børn i min Taunton, USA havde en, da sparebøsserne blev fremstillet i byen i slutningen af ​​1970'erne

3) Sailor Bank - omkring 1960'erne - skabermærket "SBS", ukendt placering - Disse blev fremstillet til Seamen's Bank i Provincetown, Massachusetts, USA og solgt i bankens filialer

4) Hjemmelavet Humpty Dumpty Bank Cover - omkring 1970'erne - håndlavet strikket - Et låg til en kaffekande for at holde kaffen varm.

Hvis I er interesseret, sender jeg dem gladeligt til jer.

Steve Desroches

At få sparebøsser tilbudt fra udlandet er ikke noget, som vi oplever hver dag. Vi kunne ikke stå for dette charmerende tilbud og takkede derfor pænt ja. Der var tale om tre sparebøsser samt en håndstrikket kaffekande-varmer, som Steve Desroches også synes, at vi skulle have ved samme lejlighed.


Et par uger senere modtog vi ganske uskadt de fire genstande, som du kan se på billederne til højre. En stor tak til Steve Desroches, som tilkendegav, at han planlægger at besøge museet i løbet af 2021.

IMG_4426
IMG_4436
IMG_4421
IMG_4430

TV2 PÅ BESØG I MUSEET

31. januar 2020

’Wauw...hold da helt op", var det første udbrud, som hele TV2-holdet kom med, da de trådte ind i Sparebøssemuseet.

Og man forstår dem godt. Har man ikke besøgt museet tidligere, får man et helt uforglemmeligt indtryk af en nostalgisk verden, som man ikke tror findes i Danmark.

Den kendte og yderst populære komiker, skuespiller og TV-vært Melvin Kakooza, som blandt andet kendes fra TV-serien Sunday samt programmerne Melvin i Amerika og Helt sort, besøgte i dag Sparebøssemuseet i Randers.

Anledningen var TV-optagelser til programmet ’Helt sort’, som sendes på TV2.

Melvin besøger populære, finurlige og spændende steder i Danmark og turen var denne gang kommet til Kronjylland, hvor Sparebøssemuseet naturligt var udvalgt som et af de mere finurlige steder, som Melvin har valgt på sin rundtur.

Vores daglige museumsleder Inge Nielsen var i hopla og fortalte gode historier om museets mange sparebøsser, og der var ingen tvivl om, at Melvin og resten af TV-holdet var i godt selskab og hyggede sig blandt museets mere end 3.500 sparebøsser.

Melvin fortalte blandt andet, at han har en elefant-sparebøsse, som han har haft i rigtig mange år, og det er præcis kendetegnende for de, der besøger museet; enten har man haft en sparebøsse stående i mange år, som man ikke nænner at skille dig af med eller også får man øje på netop den, som man havde stående på hylden i barndomshjemmet og som desværre ikke findes længere.

Medlem af Sparebøssemuseets bestyrelse Poul Vestergaard samt museets digitale redaktør Jan Kjeldahl, der også har taget billederne, var også til stede ved optagelserne, som VI håber på, kommer på skærmen i efteråret 2020.

 

IMG_3923
E96DEAE2-F0EB-463D-A73D-F633043D01D9
F6CE24CC-B703-4720-8CCE-3DD024F889C5
IMG_7110
IMG_3924