NYHEDER

Sparebøssemuseet er lukket permanent pr. 1. juli 2024


Lukningen skyldes, at Sparekassen Kronjylland flytter fra Middelgade 1 til Østervold 39.


Da museet ligger i kælderen i Sparekassens lejede lokaler i Middelgade, kan det ikke blive liggende og der er desværre ikke den fornødne plads til 3.500 sparebøsser på Østervold.


Sparebøssemuseet, der har været det eneste museum af sin slags i Danmark, blev officielt indviet 3. maj 1995 og har således eksisteret i mere end 29 år.


De 3.500 sparebøsser samt den lille særudstilling med effekter fra pengeinstitutternes barndom har været besøgt af flere tusinde gæster siden indvielsen i 1995.


Lige nu er vi ved at pakke sparebøsserne forsigtigt ned i mere end 100 flyttekasser.


Hvad der nu skal ske med alle sparebøsserne, er endnu ikke afklaret, men der arbejdes på en snarlig løsning.


Vi skal nok informere yderligere, når der er nyt.

Godt nytår fra Inge og Jan

29. december 2023

2023 er ved at gå på hæld og det har endnu engang været et godt år for Sparebøssemuseet.

 

Igen i 2023 har vi haft rigtig mange besøgende og vi mærker tydeligt den stigende interesse for museet, der er Danmarks eneste museum, hvor udstillingen er baseret på sparebøsser.

 

Ja, faktiske er vi et af få museer i hele verden, hvor udstillingen er baseret på sparebøsser. Ofte er sparebøsser kun en mindre del af et museums udstilling.

 

Udbredelsen af kendskabet til museet sker primært gennem Facebook, Instagram og LinkedIn, hvor vi de senere år har fået rigtig mange følgere.

 

Men udbredelsen sker også gennem vores hjemmeside sparebossemuseet.dk, der har fået endnu en ansigtsløftning i 2023 med ny tekst, nye billeder og nye videoer.

 

Mediernes interesse for museet bliver også større for hver dag, der går.

 

På vores hjemmeside ‘Museet i medierne’ findes alle artikler og TV-programmer, som museet gennem årene har været en del af.

 

Vi får stadig mails fra hele verden fra interesserede med spørgsmål om sparebøsser. Det glæder os meget, at der stadig findes sparebøsser i private hjem, selv om digitale betalingsmidler vinder mere og mere frem.

 

Besøgende i museet nævner ofte oplevelsen i deres blog og det er vi glade for. Blog-indlæg kan læses på vores hjemmeside under ‘Gæsterne har ordet’.

 

Har du også besøgt museet og ønsker at fortælle om din oplevelse, så skriv en anmeldelse på vores Facebookside eller på Tripadvisor. Din oplevelse hjælper andre og hjælper os til at blive endnu bedre.

 

Informationsskærmen i museet har i 2023 fået helt nyt indhold med flere informationer og nye videoklip.

 

Vi har i 2023 også fået opdateret vores brochure, og besøger du museet, har du mulighed for at tage vores helt specielle otte siders informationsfolder med hjem.

 

Randers har en del skilte i byen, som guider turister rundt til byens mange spændende attraktioner. Skiltene har pile, der peger i retning af attraktionerne.


Sparebøssemuseet fik i 2023 sin egen ‘pil’ på et af skiltene og tak til Randers Kommune for en god dialog omkring opsætningen.

 

Vores egen juleudstilling af antikke nissesparebøsser fra omkring år 1890 har som sædvanlig kunnet opleves i museet i hele december.

 

Museets julekalender i december på Facebook har været populær og har haft mange besøgende.


Det er nu fjerde år i træk, at vi i december har præsenteret 24 af museets sparebøsser i tekst og billeder. I år har fokus været på sparebøsser udgivet af danske pengeinstitutter i Danmark, Færøerne og Grønland.

1. oktober havde vores daglige museumsleder Inge Nielsen 20 års jubilæum som frivillig leder af museet.

 

Da Inge gik på efterløn i 2003, blev hun kontaktet af daværende sparekassedirektør Jacob Leth, der havde et godt tilbud til hende. Tilbuddet gik på at passe Sparebøssemuseet, som Sparekassen Kronjylland havde i kælderen under filialen i Middelgade 1 i Randers.

 

Det sagde Inge straks ja til og hun har altså i 2023 opnået en milepæl ved at have været leder af museet i 20 år.

 

Inge har en enorm viden om næsten alle museets sparebøsser, og er du heldig at møde hende i museet, har hun helt sikkert en historie eller to at fortælle.

 

Først på året mistede vi desværre Thora Juul Larsen, som var medlem af museets bestyrelse.

 

Thora døde 25. januar.

 

Thora havde været med helt fra museets start som en del af Sparekassen Kronjylland, hvor hun i mange år var Kommunikationschef.

 

Thora brændte for Sparebøssemuseet og hun promoverede i høj grad museet, når hun kom rundt i landet. Hun var som bestyrelsesmedlem et stort aktiv for museet.

 

Æret være Thora Juul Larsens minde.

 

Ja, der er sket meget i 2023 og vi er meget taknemmelig for den interesse, der vises museet.

 

Inge Nielsen og Jan Kjeldahl vil hermed sige stor tak for 2023 og samtidig ønske alle et rigtig godt nytår.

INGE NIELSEN HAR 20 ÅRS JUBILÆUM

1. oktober 2023

Søndag 1. oktober 2023 havde museumsleder, Inge Nielsen, 20 års jubilæum som frivillig leder af Sparebøssemuseet.

 

Interessen for sparebøsser startede faktisk allerede som barn, hvor hun i dåbsgave fik sin første sparebøsse, en postkasse-sparebøsse, af hendes moster.

 

Som hun voksede op, blev det til flere sparebøsser og selv den dag i dag, har Inge sparebøsser stående rundt omkring i hjemmet, dog kun som pyntegenstande.

 

Da Inge gik på efterløn i 2003, blev hun kontaktet af daværende sparekassedirektør Jacob Leth, der havde et godt tilbud til hende. Tilbuddet gik på at passe Sparebøssemuseet, som Sparekassen Kronjylland havde i kælderen under filialen i Middelgade 1 i Randers.

 

Det sagde Inge straks ja til og hun har altså nu nået en milepæl ved at have været leder af museet i 20 år.

 

Gennem årene har hun tillært sig en masse viden om museets sparebøsser, og der er næsten ikke den sparebøsse i museet, som hun ikke kan fortælle en god historie om.

 

Hendes yndlingssparebøsse er for øvrigt en amerikansk sparebøsse, der er mekanisk, og som bærer navnet ’Uncle Sam’. Man lægger en mønt i Uncle Sams hånd og ved at trykke på en knap, falder mønten ned i Uncle Sams taske, mens han griner med sit skæg.

 

Første billede er fra Sparekassen Kronjyllands jubilæumsbog udgivet i 2004, kort tid efter Inges tiltræden som museumsleder. Billedet til jubilæumsbogen er taget af Kaj Grosen. Det andet billede er fra en udstilling, som for ikke så længe siden blev afholdt på Hadsten Kulturhus Sløjfen.

 

Stort tillykke til Inge

ERIK BJØRNBAK

5. maj 2023

5. maj er mærkedag for Danmarks Befrielse.

 

Tidligere afdelingsdirektør i Sparekassen for Randers By og Omegn (senere Sparekassen Kronjylland) Erik Bjørnbak døde i 1994.


Hans hustru og to børn donerede i forbindelse med Sparebøssemuseets indvielse 3. maj 1995 en sparekasse-budtaske fra ca. år 1850 til museet. Erik Bjørnbak havde i sine unge år i Sparekassen gemt tasken, da han syntes, at det var et særligt klenodie.


Erik Bjørnbak blev elev i Sparekassen for Randers By og Omegn i 1933, og udover at være en vellidt medarbejder og kollega, var han sammen med andre unge sparekassemedarbejdere også meget aktiv i modstandsbevægelsen under anden verdenskrig.


Læs mere om Erik Bjørnbak her

FØDSELSDAG

3. maj 2023

Onsdag, 3. maj 2023 var det 28 år siden, at Sparebøssemuseet officielt blev indviet.

 

Men faktisk havde der fra slutningen af 1980’erne og frem til 1995 været en mindre udstilling af sparebøsser i kælderen under Sparekassen Kronjyllands afdeling i Middelgade i Randers. 


Læs historien om museet her

 

Du kan også høre museumsleder Inge Nielsens fortælling her

BESØG AF SENIORKLUBBEN HK ØSTJYLLAND

9. marts 2023

9. marts havde vi besøg af Seniorklubben HK Østjylland, som havde henlagt en del af deres dagsarrangement til Sparebøssemuseet.


Inge gav en kort introduktion om museets historie og derefter begav de ca. 30 fremmødte sig rundt på egen hånd i museet.


Mange kunne genkende sparebøssen fra deres ungdom.

GLÆDELIG JUL OG GODT NYTÅR

23. december 2022

2022 er ved at gå på hæld og det har været et godt år for Sparebøssemuseet.

 

Igen i år har vi haft rigtig mange besøgende og vi mærker tydeligt den stigende interesse for museet, der er Danmarks eneste af sin slags.

 

Ja, faktiske er vi et af de få museer i verden, hvor udstillingen er baseret på sparebøsser.

 

Udbredelsen af kendskabet sker primært gennem Facebook, Instagram og LinkedIn, men også gennem vores hjemmeside, der har fået en ansigtsløftning i 2022.

 

Vi får mange mails fra hele verden fra interesserede med spørgsmål om sparebøsser. Det glæder os meget, at der stadig findes sparebøsser i private hjem, selv om andre betalingsmidler som kreditkort og MobilePay efterhånden vinder mere og mere frem.

 

Besøgende i museet nævner ofte oplevelsen i deres blog og det er vi glade for. Oplevelserne kan læses her på hjemmesiden

 

Har du også besøgt museet og ønsker at fortælle om din oplevelse, så gør det enten på vores Facebookside (adgang via PC) eller på Tripadvisor. Din oplevelse hjælper andre og hjælper os til at blive endnu bedre.

 

Vi får henvendelser fra mange medier, som gennem interviews og artikler ønsker at vide mere og viderebringe viden om vores finurlige museum. Radio Nova og Politikken har vist interesse i 2022; artiklen i Politikken kommer dog først i begyndelsen af 2023.

 

Vi har samlet alle interviews og artikler gennem årene og de kan høres og læses her på hjemmesiden.

 

Vi havde i 2022 besøg af to forfattere fra Horsens, som var ved at skrive en bog om banker og sparekasser i Horsens og som ønskede at have et afsnit med om lokale sparebøsser. Bogens titel skulle efter sigende være ‘Bank for alle pengene’ og udkommer på et senere tidspunkt.

 

Den Gamle By i Aarhus lagde også vejen forbi museet for at hente inspiration til en ny tema-udstilling, som kan ses i Den Gamle By på et tidspunkt i 2023.

 

Museet har i 2022 været nævnt i Anders And bladet, som i et af deres ugeblade besøgte særligt udvalgte seværdigheder i Østjylland. Museet var nævnt sammen med blandt andet Randers Regnskov.

 

I øjeblikket udstiller vi en mindre samling af museets sparebøsser i kulturhus Sløjfen i Hadsten arrangeret af Hadsten Bibliotek og her har været mange besøgende. Udstillingen kan ses frem til og med 29. december 2022.

 

Vores egen juleudstilling af antikke nissesparebøsser fra omkring år 1890 kan opleves i museet i hele december.

 

Museets julekalender i december på Facebook har været populær og har haft mange besøgende; det er nu tredje år i træk, at vi i december har præsenteret 24 af museets sparebøsser.

 

Der er sket rigtig meget i 2022 og vi er meget taknemmelig for den interesse, der vises museet.

 

Inge og Jan vil hermed sige tak for interessen for museet og ønske alle en rigtig glædelig jul samt et godt nytår.

UDSTILLING PÅ HADSTEN BIBLIOTEK

30. november 2022

Sparebøssemuseet har indgået en aftale med Hadsten Bibliotek om at udstille en del af samlingen på biblioteket i hele december


Udstillingen kan opleves frem til og med 28. december 2022


Adressen

Hadsten Kulturhus Sløjfen
Evald Tangs Allé 45, 8370 Hadsten


Se bibliotekets hjemmesideJULEUDSTILLING I MUSEET

7. november 2022

Sparebøssemuseet har en unik samling af antikke nisse-sparebøsser.


De er alle fremstillet af primært bornholmske keramikere, men der er også sparebøsser fremstillet af københavnske keramikere.


De ældste er fra omkring 1890 og kendetegnende for dem er, at malingen er mat. Senere begyndte man at male sparebøsserne med blank maling.


Når sparebøsser er så gamle og man ved, at de har stået i private hjem, er det helt fantastisk, at de stadig er så velbevarede. Dengang var der jo ikke en tilhørende nøgle eller mekanisme til at åbne dem og derfor skulle de slås i stykker, for at få pengene ud.


Vi må formode, at nogle ikke har kunnet nænne at slå dem i stykker og i stedet kun have haft dem stående til pynt.


Hvert år i hele december samler vi alle museets nisse-sparebøsser i et enkelt skab i museet og her kan man altså opleve dem alle på én gang. Det er et flot syn og det hele emmer af historie.


Kom ind til os i december, vi har åbent alle hverdage fra
kl. 10.00 til kl. 16.00.


Du kan også følge vores julekalender på Facebook - se nedenfor


ÅRETS JULEKALENDER

7. november 2022

Igen i år kan du følge med i vores julekalender på Facebook


Her præsenterer vi 24 sparebøsser fra vores store samling


Det sker hver dag i perioden 1. til 24. december og i år vil vi fokusere ekstra meget på de gamle antikke sparebøsser fra vores store samling


Følg museet på  Facebook 


ANDERS AND PÅ BESØG I MUSEET

12. oktober 2022

I det nyeste nummer af Anders And og Co. er Anders og Onkel Joakim på en hæsblæsende skattejagt, hvor de besøger flere østjyske attraktioner heriblandt Sparebøssemuseet

 

Vi siger tak til Anders And for besøget 😊


TV2 Østjylland havde 12. oktober 2022 et indslag om
Anders Ands besøg i blandt andet Randers

- se indslaget her


NYE ÅBNINGSTIDER

1. oktober 2022

Fra og med 1. oktober 2022 ændrer vi museets åbningstider.


Om torsdagen har vi ikke længere åbent til kl. 17.30, men kun til kl. 16.00.


De øvrige dage fortsætter uændret og det betyder, at vi nu har åbent alle hverdage mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og

fredag fra kl.10.00 til kl. 16.00.


Se vores åbningstider her


KANAL ØSTJYLLAND BESØGTE MUSEET

24. november 2021

Kevin Malfet fra Kanal Østjylland besøgte Sparebøssemuseet for at lave et interview med Inge Nielsen.


Det blev der nogle spændende indslag ud af og de kan ses her

TV AARHUS PÅ BESØG I MUSEET

29. september 2021

Palle Hansen fra TV Aarhus besøgte Sparebøssemuseet for at lave et interview med Inge Nielsen til deres lokale TV-kanal.


Det blev der et spændende to et halvt minuts indslag ud af og det kan ses på TV Aarhus' hjemmeside.


Du kan dog også finde indslaget her på hjemmesiden ved at klikke her

ARTIKEL I RANDERS ONSDAG

13. april 2021

Ugeavisen Randers Onsdag har været på besøg i Sparebøssemuseet for at få et indblik i sparebøssens forunderlige verden.


Vores daglige leder Inge Nielsen gav journalist Frank Pedersen den fulde historie om Sparebøssemuseet.


Læs hele artiklen ved at klikke
her
MUSEET RENOVERET

6. september 2020

Sparebøssemuseet blev indviet 3. maj 1995 og kunne 3. maj i år således holde 25 års jubilæum.


På grund af situationen omkring Corona blev mærkedagen ikke fejret, som den måske burde.


Til gengæld har vi brugt sommeren på at renovere museet fuldstændig og det er der kommet et godt resultat ud af, synes vi selv.


Vi har fået nye og flere montre samt ny beslysning i montrene og i loftet.

DONATION FRA USA

20. marts 2020

Museet modtager ofte mails fra venlige mennesker, der ønsker at donere sparebøsser til os. Vi har ca. 3.500 sparebøsser i vores udstilling, så sandsynligheden for at blive tilbudt en, som vi ikke har i forvejen, er ikke særlig stor.


Desuden har vi ikke plads til mange flere sparebøsser i vores udstilling og heller ikke på vores lager. Derfor siger vi ofte pænt nej tak, hvis vi bliver tilbudt store samlinger.


Men det sker dog, at vi bliver tilbudt et lille antal sparebøsser.

Som for eksempel da vi i februar modtog en mail fra USA med nedenstående besked, som dels var på engelsk og dels oversat til dansk; her er den danske version:


Kære Money Box Museum,
Jeg har for nylig opdaget jeres museum og vil gerne tilbyde fire genstande til jeres samling.

1) Piggy Bank - omkring 1960'erne - keramik - fremstillet i Japan. Tilhørte mine forældre, der brugte sparebøssen til at opbevare deres spareskillinger i. Der er et hul i bunden (med original korkprop), så det var aldrig nødvendigt at slå sparebøssen i stykker

2) Piggy Bank - omkring 1978 - kobber - fremstillet i min fødeby Taunton, Massachusetts, USA - blev givet til mig som barn. De fleste børn i min Taunton, USA havde en, da sparebøsserne blev fremstillet i byen i slutningen af ​​1970'erne

3) Sailor Bank - omkring 1960'erne - skabermærket "SBS", ukendt placering - Disse blev fremstillet til Seamen's Bank i Provincetown, Massachusetts, USA og solgt i bankens filialer

4) Hjemmelavet Humpty Dumpty Bank Cover - omkring 1970'erne - håndlavet strikket - Et låg til en kaffekande for at holde kaffen varm.

Hvis I er interesseret, sender jeg dem gladeligt til jer.

Steve Desroches

At få sparebøsser tilbudt fra udlandet er ikke noget, som vi oplever hver dag. Vi kunne ikke stå for dette charmerende tilbud og takkede derfor pænt ja. Der var tale om tre sparebøsser samt en håndstrikket kaffekande-varmer, som Steve Desroches også synes, at vi skulle have ved samme lejlighed.


Et par uger senere modtog vi ganske uskadt de fire genstande, som du kan se på billederne til højre. En stor tak til Steve Desroches, som tilkendegav, at han planlægger at besøge museet i løbet af 2021.

IMG_4426
IMG_4436
IMG_4421
IMG_4430

TV2 PÅ BESØG I MUSEET

31. januar 2020

’Wauw...hold da helt op", var det første udbrud, som hele TV2-holdet kom med, da de trådte ind i Sparebøssemuseet.

Og man forstår dem godt. Har man ikke besøgt museet tidligere, får man et helt uforglemmeligt indtryk af en nostalgisk verden, som man ikke tror findes i Danmark.

Den kendte og yderst populære komiker, skuespiller og TV-vært Melvin Kakooza, som blandt andet kendes fra TV-serien Sunday samt programmerne Melvin i Amerika og Helt sort, besøgte i dag Sparebøssemuseet i Randers.

Anledningen var TV-optagelser til programmet ’Helt sort’, som sendes på TV2.

Melvin besøger populære, finurlige og spændende steder i Danmark og turen var denne gang kommet til Kronjylland, hvor Sparebøssemuseet naturligt var udvalgt som et af de mere finurlige steder, som Melvin har valgt på sin rundtur.

Vores daglige museumsleder Inge Nielsen var i hopla og fortalte gode historier om museets mange sparebøsser, og der var ingen tvivl om, at Melvin og resten af TV-holdet var i godt selskab og hyggede sig blandt museets mere end 3.500 sparebøsser.

Melvin fortalte blandt andet, at han har en elefant-sparebøsse, som han har haft i rigtig mange år, og det er præcis kendetegnende for de, der besøger museet; enten har man haft en sparebøsse stående i mange år, som man ikke nænner at skille dig af med eller også får man øje på netop den, som man havde stående på hylden i barndomshjemmet og som desværre ikke findes længere.

Medlem af Sparebøssemuseets bestyrelse Poul Vestergaard samt museets digitale redaktør Jan Kjeldahl, der også har taget billederne, var også til stede ved optagelserne, som VI håber på, kommer på skærmen i efteråret 2020.

 

IMG_3923
E96DEAE2-F0EB-463D-A73D-F633043D01D9
F6CE24CC-B703-4720-8CCE-3DD024F889C5
IMG_7110
IMG_3924