HISTORIE

3. maj 1995 fik Randers og Danmark en ny og hyggelig attraktion. Sparebøssemuseet, som er Danmarks største og eneste museum for Sparebøsser, blev indviet.

Det var sparekassedirektør Jacob Leth, Randers der åbnede museet, som altså i 2020 har fejret 25-års jubilæum.

Man havde faktisk siden slutningen af 1980'erne og frem til 1995 haft en mindre udstilling af sparebøsser fra 1930'erne og fremefter samt lertøjssparebøsser udgivet af Bikuben formet som figurer af ministre og udenlandske statsmænd og kvinder. De stod oprindelig i rigtig mange år på direktionskontoret i Sparekassen for Randers By og Omegn, men da der ikke længere var plads til dem der, blev de i slutningen af 1980'erne flyttet ned i kælderen under Middelgade 1 i Randers.

Det var først, da man i 1995 modtog en større samling sparebøsser fra Jacob Leth, at det blev besluttet at åbne et egentligt museum. Dermed var samlingen på 1.300 sparebøsser.

I 2004 fik museet overdraget en stor samling sparebøsser fra Sparekassemuseet på Klarskovgaard ved Korsør. Klarskovgaard blev drevet som kursuscenter for sparekasserne i Danmark og derudover drev man også et museum med mere end 2.000 sparebøsser. Museet havde fast åbningstid, lønnet personale og der blev opkrævet entré fra besøgende.

Da det på et tidspunkt ikke længere kunne betale sig økonomisk at drive det lille Sparekassemuseum, måtte man med vemod nedlægge det. Sparebøssemuseet i Randers tilbød at overtage samlingen på den betingelse, at de overtagne sparebøsser blev udstillet sammen med Sparebøssemuseets øvrige sparebøsser.

En del af de mange sparebøsser fra Klarskovgaard-samlingen var skænket af Ole Priess Nielsen, som var ansat i Sparekassen SDS. Han havde gennem mange år samlet sparebøsser fra mange udenlandsrejser og havde ikke længere plads til dem hjemme i privaten. Sammen med sparebøsserne skænkede han også de skabe, som han havde sparebøsserne stående i, og såvel sparebøsser som skabe kan ses på Sparebøssemuseet.

Efter at have overtaget sparebøsserne fra Klarskovgaard var Sparebøssemuseets samling på cirka 3.500 sparebøsser. Samlingen er siden vokset yderligere og i dag er der nok nærmere 3.600 sparebøsser.

For at sikre samlingen for eftertiden blev der i 2007 oprettet en fond for museet, som nu hedder "Fonden for Sparebøssemuseet".

Sparebøsser i alle afskygninger

En sparebøsse kendetegnes ved at være hul og have en revne, hvor mønter og sedler kan lægges i. Sparebøsser kan være formet som grise, bamser, fugle, nisser, dyr, tegneseriefigurer, postkasser, busser og meget andet. Nogle har en lås, hvor der skal en nøgle til for at åbne, og andre skal slås i stykker for at få indholdet ud. En anden dansk betegnelse for en sparebøsse er sparegris. Det skyldes formentlig, at mange af de første danske sparebøsser var formet som en gris.

Sparebøssemuseet indeholder alle typer sparebøsser. Mekaniske sparebøsser med sjove funktioner, keramiske sparebøsser og sparebøsser af træ, metal og plastik. De voksne kan helt sikkert genkende sparebøssen fra deres barndom.

Udover de mange sparebøsser giver museet også et indblik i et dansk pengeinstituts historie. Gamle indlånsbøger, regnemaskiner og pengesedler er blot nogle af de mange effekter, som også kan opleves.