HISTORIE

HISTORIE

Sparebøssemuseet bliver drevet af en fond, og den oprindelige samling af sparebøsser har eksisteret i mange år. 


I 2004 blev antallet dog kraftigt forøget, da der blev tilført en stor og sjælden samling af sparebøsser fra det tidligere Sparemuseum på Klarskovgaard ved Korsør. Her drev de danske Sparekasser i mange år et fælles museum, men da det skulle nedlægges, tilbød Sparebøssemuseet i Randers at overtage samlingen. 

I dag indeholder Sparebøssemuseet mere end 3500 sparebøsser fra hele verden. 


Sparebøsser i alle afskygninger

En sparebøsse kendetegnes ved at være hul og have en revne, hvor mønter og sedler kan lægges i. Sparebøsser kan være formet som grise, bamser, fugle, nisser, dyr, tegneseriefigurer, postkasser, busser og meget andet. Nogle har en lås, hvor der skal en nøgle til for at åbne, og andre skal slås i stykker for at få indholdet ud. En anden dansk betegnelse for en sparebøsse er sparegris. Det skyldes formentlig, at mange af de første danske sparebøsser var formet som en gris.


Sparebøssemuseet indeholder alle typer sparebøsser. Mekaniske sparebøsser med sjove funktioner, keramiske sparebøsser og sparebøsser af træ, metal og plastik. De voksne kan helt sikkert genkende sparebøssen fra deres barndom.


Ud over de mange sparebøsser giver museet også et indblik i et dansk pengeinstituts historie. Gamle indlånsbøger, regnemaskiner og pengesedler er blot nogle af de mange effekter, som også kan opleves.