HVAD ER EN SPAREBØSSE


En sparebøsse kendetegnes ved at være hul og have en revne, hvor mønter og sedler kan lægges i. Sparebøsser kan være formet som grise, bamser, fugle, nisser, dyr, tegneseriefigurer, postkasser, busser og meget andet.


Nogle har en lås, hvor der skal en nøgle til for at åbne, og andre skal slås i stykker for at få indholdet ud.


En anden dansk betegnelse for en sparebøsse er sparegris. Det skyldes formentlig, at mange af de første danske sparebøsser var formet som en gris. 


Sparebøssemuseet indeholder alle typer sparebøsser. Mekaniske sparebøsser med sjove funktioner, keramiske sparebøsser og sparebøsser af træ, metal og plastik. De voksne kan helt sikkert genkende sparebøssen fra deres barndom.

De ældste danske mønter er fra Vikingetiden. Om man dengang havde sparebøsser, vides ikke, men de ældste bevarede sparebøsser, vi kender, er fra 1600-tallet.


Første gang en sparebøsse nævnes i den danske litteratur er i 1590, hvor en helsingørborger ved navn Cornelius Hollænders dødsbo bliver gjort op. Her nævnes en "sparbøsse" i skiftet.

Udbredelsen af sparebøssen falder sammen med udbredelsen af pengeøkonomien i dansk historie. I en tid uden banker og sparekasser kunne man gemme sine overskydende mønter til senere tider i sin sparebøsse.

Sparebøssen kunne også anvendes pædagogisk, idet den blev brugt til at lære børnene at spare op.  Når der var penge nok kunne forældrene eksempelvis bruge dem til at få lavet en sølvske med barnets navnetræk på.

Sparebøsser blev særligt udbredt efter, at Sparekasserne blev stiftet.

Omkring år 1900 begynder nogle pengeinstitutter at udlåne sparebøsser til sine kunder, hvor instituttet opbevarede nøglen. På bestemte dage ankom en medarbejder til kundens hjem og tømte den.

Det blev dog med tiden for omstændigt. Derfor ændrede banken praksis ved, at banken selv overlod det til kunden at bestemme, hvornår bøssen skulle tømmes.

Senere blev det så billigt at masseproducere sparebøsser, først i blik og senere i plastic, at pengeinstitutterne gratis kunne tilbyde sparebøsser til sine kunder, især ved oprettelse af en børneopsparing.sparebøsse