Donation fra USA

20. marts 2020

Museet modtager ofte mails fra venlige mennesker, der ønsker at donere sparebøsser til os. Vi har ca. 3.500 sparebøsser i vores udstilling, så sandsynligheden for at blive tilbudt en, som vi ikke har i forvejen, er ikke særlig stor.

Desuden har vi ikke plads til mange flere sparebøsser i vores udstilling og heller ikke på vores lager. Derfor siger vi ofte pænt nej tak, hvis vi bliver tilbudt store samlinger.

Men det sker dog, at vi bliver tilbudt et lille antal sparebøsser.

Som for eksempel da vi i februar modtog en mail fra USA med nedenstående besked, som dels var på engelsk og dels oversat til dansk; her er den danske version:

Kære Money Box Museum,
Jeg har for nylig opdaget jeres museum og vil gerne tilbyde fire genstande til jeres samling.

1) Piggy Bank - omkring 1960'erne - keramik - fremstillet i Japan. Tilhørte mine forældre, der brugte sparebøssen til at opbevare deres spareskillinger i. Der er et hul i bunden (med original korkprop), så det var aldrig nødvendigt at slå sparebøssen i stykker

2) Piggy Bank - omkring 1978 - kobber - fremstillet i min fødeby Taunton, Massachusetts, USA - blev givet til mig som barn. De fleste børn i min Taunton, USA havde en, da sparebøsserne blev fremstillet i byen i slutningen af ​​1970'erne

3) Sailor Bank - omkring 1960'erne - skabermærket "SBS", ukendt placering - Disse blev fremstillet til Seamen's Bank i Provincetown, Massachusetts, USA og solgt i bankens filialer

4) Hjemmelavet Humpty Dumpty Bank Cover - omkring 1970'erne - håndlavet strikket - Et låg til en kaffekande for at holde kaffen varm.

Hvis I er interesseret, sender jeg dem gladeligt til jer.

Steve Desroches

At få sparebøsser tilbudt fra udlandet er ikke noget, som vi oplever hver dag. Vi kunne ikke stå for dette charmerende tilbud og takkede derfor pænt ja. Der var tale om tre sparebøsser samt en håndstrikket kaffekande-varmer, som Steve Desroches  også synes, at vi skulle have ved samme lejlighed.

Et par uger senere modtog vi ganske uskadt de fire genstande, som du kan se på billederne til højre. En stor tak til Steve Desroches, som tilkendegav, at han planlægger at besøge museet i løbet af 2021.

TV2 på besøg i Sparebøssemuseet

31. januar 2020

’Wauw...hold da helt op", var det første udbrud, som hele TV2-holdet kom med, da de trådte ind i Sparebøssemuseet.

Og man forstår dem godt. Har man ikke besøgt museet tidligere, får man et helt uforglemmeligt indtryk af en nostalgisk verden, som man ikke tror findes i Danmark.

Den kendte og yderst populære komiker, skuespiller og TV-vært Melvin Kakooza, som blandt andet kendes fra TV-serien Sunday samt programmerne Melvin i Amerika og Helt sort, besøgte i dag Sparebøssemuseet i Randers.

Anledningen var TV-optagelser til programmet ’Helt sort’, som sendes på TV2.

Melvin besøger populære, finurlige og spændende steder i Danmark og turen var denne gang kommet til Kronjylland, hvor Sparebøssemuseet naturligt var udvalgt som et af de mere finurlige steder, som Melvin har valgt på sin rundtur.

Vores daglige museumsleder Inge Nielsen var i hopla og fortalte gode historier om museets mange sparebøsser, og der var ingen tvivl om, at Melvin og resten af TV-holdet var i godt selskab og hyggede sig blandt museets mere end 3.500 sparebøsser.

Melvin fortalte blandt andet, at han har en elefant-sparebøsse, som han har haft i rigtig mange år, og det er præcis kendetegnende for de, der besøger museet; enten har man haft en sparebøsse stående i mange år, som man ikke nænner at skille dig af med eller også får man øje på netop den, som man havde stående på hylden i barndomshjemmet og som desværre ikke findes længere.

Medlem af Sparebøssemuseets bestyrelse Poul Vestergaard samt museets digitale redaktør Jan Kjeldahl, der også har taget billederne, var også til stede ved optagelserne, som kommer på skærmen i efteråret 2020.

Læs mere på vores Facebook-side.

E96DEAE2-F0EB-463D-A73D-F633043D01D9
F6CE24CC-B703-4720-8CCE-3DD024F889C5